En tanke som jag funderat en del på och som blev aktuell nu med problemet i vinnarcirkeln på Boden.
Varför inte låta skötaren köra hästen efter loppet? Han/hon kan förutom att sitta bakom sin älskling i den stora stunden och få del av äran dessutom segerdefilera. Ha en bil som kör skötaren till vinnarcirkeln och som kör kusken till stallbacken. Snabb intervju med kusken och iväg med honom till stallbacken (har ju oftast brått)
Jag körde King of Kings i segerdefileringen på V75-finalen på Gävle, med Erik A på skalmen, var Adielssons idé då, kändes klockrent.
Givetvis måste det vara någon som kan hästen. Risken i sammanhanget är att någon oerfaren skötare/amatörtränare som glatt sätter sig bakom sin färske vinnare och inte klarar av det, men oftast är det ju skötarna som värmer på banan, och amatörtränare ska ju ha gjort körprov, så egentligen skulle det enkelt kunna lösas genom att tränaren godkänner skötaren att vara duglig, amatörtränarna har ju licens på det t.o.m.

Tror också att det vore bättre att jogga av med hästen ett bakvarv istället för att snurra runt på upploppet under värmningarna. Bättre för hästen som startat, och risken för kollision med en annan häst som värmer är mycket mindre. Hästarna behöver dessutom joggas av och blir lugnare till segerceremonin. Sen är det ju så att det inte alltid finns en skötare på plats, eller så har de så mycket att göra så de inte hinner segerdefilera, så det måste ändå finnas kunnig personal som kan ta hand om hästen, så det blir ingen besparing på personal på det viset.
Givetvis ska speakern ropa ut namnet på skötaren, tänk dig en skötare bakom sin ögonsten efter nåt av loppen på Åbergskvällen, fullsatt, speakern ropar ut ”och här segerdefilerar Madeléne Pedersen med Star Advisor Joli”, ett minne för livet för skötaren.